Kweekverslag

1. Kweekverslag Timor Zebravink 2015.

 

Kweekervaring met Timor Zebravinken (Poephila guttata guttata).

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien (8)

 

Elk jaar kom ik in Apeldoorn op de vogeltentoonstelling “Vogel” van de Nbvv, zo ook begin 2014. Daar viel mijn oog op de “kleine” Timor Zebravink.  In verhouding met de andere soorten die vertegenwoordigd waren op de TT waren er erg weinig timors en dat vond ik nu juist leuk! Dit was het tropische vogeltje dat ik wilde gaan houden. Na informatie te hebben gezocht op het internet kon ik begin van het voorjaar een koppeltje kopen voor rond de 20,00 euro en was de vogelhobby bij ons thuis na een korte pauze inverband met een verhuizing weer van start gegaan.

Ervaring met tropische vogels zoals deze zebravinkjes had ik wel maar niet veel. Zoals bijna elke liefhebber van vogels had ook ik heel lang geleden een gezelschapsvolière met diverse tropische vogels en kwartels voor op de bodem, later zelfs nog eens fazanten en siereendjes maar al snel ging ik over tot parkieten en later ook papegaaien. Maar nu wilde ik dus eens wat anders en werd het dus de Timor Zebravink, die van oorsprong afkomstig is van een eilandengroep in Indonesië en dus niet van Australië zoals het gewone zebravinkje..

De verblijven

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien

In onze schuur had ik met een tussenwandje een ruimte van ongeveer 200x120cm vrij gemaakt voor de vogels, hierin staan 2 twee-delige kunststof broedkooien met de afmeting 82,5x40x40h cm. Deze kooien zijn met een uitneembaar tussenschotje te verdelen. Ook staan er 2 vluchtjes in van ongeveer 90x60x80H cm. De schuur heeft geen verwarming maar is wel goed geïsoleerd en het blijft er ook in de winter altijd ruim boven het vriespunt. De ruimte word verlicht met TL-verlichting en is voorzien van blauwe nachtverlichting en een raam dat zorgt voor daglicht.

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien (1) (kunststof broedkooien)

Het broedseizoen van 2014 was helaas niet zo’n succes.  Misschien te enthousiast vogels gekocht die niet geschikt waren of misschien omdat de kweek met parkieten toch net iets anders is dan de kweek met tropische vogels waren er wel eitjes en zelfs een enkel jong maar kreeg ik deze niet groot. Dus eind 2014 ben ik maar eens met enkele vogels naar de tafelkeuring van de vogelvereniging gegaan waar ik van de keurmeester meer informatie kreeg en bleek dat er toch enkele niet zuivere exemplaren tussen de vogels zaten. Waarschijnlijk zat er bij enkele vogels gewoon zebravinken bloed in hun lijf en waren deze dus geen echte timors.  Na deze informatie wist ik wat ik in huis had en wat ik moest doen om enkele mooie koppels samen te stellen, en ondertussen had ik ook nog diverse tips gekregen voor betere broedresultaten met deze soort. Broedseizoen 2015 kon wat mij betreft van start!

In maart heb ik enkele koppeltjes in hun broedkooien gedaan, tegen de achterwand van deze broedkooien had ik een gesloten tropennestkastje met de afmeting  10x10x14hoog cm gehangen.

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien (7)(Nestkastjes voor de Timors)

 

In het nestkastje had ik met wat kokosvezel een nestje voorgevormd. De vogels in kooi nr.2 maakte het nest al gauw af met het bruine kokosvezel dat ze op lengte van ongeveer 6cm kregen verstrekt. Het mannetje  danste regelmatig al zingend om het popje en al snel volgde het eerste eitje. Na het tweede eitje heb ik de datum genoteerd en besloot ik de vogels verder met rust te laten. Er werd door beide vogels goed gebroed en na zo’n 14 dagen besloot ik om het nestje te controleren. Er lagen jongen timors in het nestje. Ik besloot de vogels verder met rust te laten en heb de jongen dus ook niet geringd, ik was allang blij dat dit nestje goed groeiden.

De jonge timors groeiden dus goed en na ongeveer 3 weken vlogen uiteindelijk 2 van de 3 jonge vogels uit. De vogels waren grijs van kleur met een donker grijze snavel. Na een paar weken verkleurde de snavel langzaam naar oranje/rood en kon je aan de veren gaan zien of de vogels man of pop waren.

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien (3) (Volwassen man met 2 jongen)

Ondertussen heb ik alle jongen timor zebravinken in een apart vluchtje gezet en is een enkele van een vorig nestje al op kleur. Timor zebravinken zijn hele leuke vogels die altijd wel in beweging zijn, het geluid dat ze maken klinkt anders dan die van de gewone zebravink en vooral omdat ze zo klein en kleurrijk zijn maakt het erg leuk om naar ze te kijken. De kweek is uiteindelijk gelukt en volgend jaar kan ik koppeltjes samenstellen uit eigen kweek en de bedoeling is om ze dan ook te gaan ringen, dit jaar hebben ze een kunststof kleurring omgekregen om ze uit elkaar te houden.

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien (2) (Jonge Timor man)

De vogels krijgen bij mij o.a. tropenvoer, trosgierst, eivoer en af en toe appel, mandarijn of groenvoer zoals gemengde sla, andijvie of witlof. Daarnaast hangt er altijd een stuk sepia in de kooien en krijgen ze een flesje met vogelgrit en maagkiezel. Als je geen wasbakje aan de kooien hangt dan wassen zich wel in het klepbakje met water dus deze moet je goed schoon houden. De kooien houd ik ook goed schoon en worden elke week voorzien van nieuw schelpenzand. De vogels wennen snel aan hun voedertijd en zijn dan al heel druk in de weer als ik naar de schuur loop omdat ze weten dat ze te eten krijgen.

Tot nu toe vind ik dat ik een goede beslissing heb genomen met de timor zebravinken en denk ik dat ik nog veel plezier aan deze vogels ga beleven. Zeker een erg leuke vogel voor iedere vogelliefhebber, en het blijft leuk om mee te maken hoe een vogel opgroeid van een eitje tot een volwassen vogel. Na het broedseizoen krijgen de vogels alle ruimte in hun vluchtjes en zitten de mannen en poppen gescheiden zodat ze tot rust kunnen komen maar wel veel gezelschap hebben.

 

Tentoonstelling 2015:

Het is ook wel eens leuk om te kijken hoe de vogels presteren en dus besloot ik om met enkele jonge vogels een keer mee te doen aan de vogeltentoonstelling van mijn vereniging: Vogelvereniging “Oldambt” te Oostwold. De tentoonstellingskooien werden klaar gemaakt , en met een beetje hulp van de vereniging de benodigde lijsten ingevuld. De kooinummers konden op de tt-kooien worden geplakt en de vogels geselecteert welke ik ging insturen.

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien (5)

In totaal heb ik 4 timor zebravinken ingestuurd, 2 mannen en 2 poppen. De vogels zaten mooi in de veren en waren echte timors van uiterlijk. Het postuur van de vogels leek goed, dus ik was erg benieuwd naar de tentoonstellings resultaten. Op een donderdagavond was de opening van de TT in Oostwold, en om half acht zaten we aan de koffie en werden de prijswinnaars bekend gemaakt, omdat ik de vogels dit jaar niet had geringd deden ze mee in de open klasse (OK).  Na de prijsuitreiking (tja…helaas geen beker voor mij) werd de TT geopend en kon iedereen de vogels bekijken. De TT-ruimte was mooi aangekleed en zag er prima uit evenals de ingezonden vogels…geen beker dus voor mij maar wel een 2e prijs voor een timor pop met 91 punten en daar was ik al helemaal blij mee, en het geeft veel plezier en uitdaging om het volgend jaar nog eens te proberen en dan wel met geringde vogels zodat ze mee kunnen doen met de EK vogels.

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien (4)(Timor Zebravink man op de TT)

De vogels hebben nu even rust en kunnen lekker vliegen in hun vluchtjes, in maart 2016 ga ik weer enkele nieuwe koppels uitzoeken voor de kweek in het nieuwe seizoen. Ook komt er waarschijnlijk led verlichting in enkele broedkooien, deze verlichting word steeds populairder en het blijft belangrijk om op de hoogte te blijven van vernieuwingen in de vogelhobby en om in de praktijk te ondervinden wat wel en wat niet goed werkt.

Timor zebravinken Kweekverslag en broedkooien (9)

Tenslotte wens ik u veel plezier met uw vogelhobby, en probeer ook eens uit bij een vogelvereniging wat uw vogels presteren op een tentoonstelling, vooral de open klasse heeft een lage drempel en u ontmoet er meteen veel vogelliefhebbers waar u ervaringen mee kunt delen of advies van kunt krijgen.

 

Vriendelijke groet,

Rob van de Scheur

(Hobbykweker van o.a. Timor Zebravinken)

 

Voordat u vogels of andere huisdieren koopt, informeer altijd eerst hoe u ze moet verzorgen en of u tijd heeft voor de dieren om ze te verzorgen. Zorg ook voor het juiste dierenverblijf en volg eventueel een cursus of workshop over uw huisdieren.

Terug naar Menu